Osvrti…

Veliki u Bačkoj Palanci

                          Sećanja na  YU grupu datiraju još od prvog njihovog nastupa u emisiji  Nikole Karaklajića “Veče uz radio“, zatim prvog singla i na kraju gostovanja u B. Palanci. Vremenom su se odomaćili te su dolazili jednom mesečeno. Žika Jelić, bass, je i rekao čuvenu pohvalu za zidanu binu u kultnom Domu omladine, da je to najlepše mesto na kojem su nastupali?

                 No,vraćamo se 18. januaru 1972, godine kada su članovi ovog sastava prvi put nastupili. Osnovani, kao što smo naveli, krajem 1970.g. sledeće godine izdaju singl sa numerom Tatica i Nona. ”Čuveni” PGP RTB po starom svom ”poslovnom” običaju, ga izdaje u malom tiražu da sam ga jedva našao u nekom dalekom gradu odavde… Taj mi je singl neko i prisvojio (ukrao) 1974.g. na završnoj školskoj igranci… Kvalitetni muzičari sa dugim stažom u rokenrolu su izabrali svoj stil i gde god da su nastupali plenili su publiku, da su čak iznenadili i lukavog K. Kovača što je i priznao.

                   Velika sala Doma Omladine je bila puna mladog sveta. Žestoka i agresivna svirka solo gitariste Dragog Jelića je plenila naša srca i od tada su mnogi koji su bili na tom koncertu ostali verni poštovaoci njihovog repertoara. A on je striktno bio sastavljen od autorskih kompozicija: pored pomenutih pesama sa singla izvodili su Bio jednom jedan pas, i večitog Malog Medveda koje su stavili na drugi singl koji je izdao posle par meseci Jugoton, pa Drveni most, Ludi kamen, devojka Džoj, značajna, Opus broj 1, itd.

 

 

 

ceo tekst možete pročitati ako kliknete ovde…

Postavi komentar