Karate…

… evo jedan članak iz davnašnje sedamdesete godine.

Časopis Tempo objavljuje uz fenomenalne kolor fotografije, prilog kako buduća sveštena lica se uče veštinama karatea… Verovatno ste iznenađeni, jer su vas ovi danas ubedili kako je u SFRJ sve bilo zabranjeno a naročito tekstovi koji imaju temu sveštena lica…

00-00-00-000-008+

’’ Sveti Ilija Gromovnik Bog za karate’’

odlomak

To su čvrsti momci – kaže Bilbija – takvi se nikada ne bi mogli naći u gradu. Sem toga, oni su ‘’prazni’’. Sve upijaju što im se kaže. Za četiri meseca, koliko treniraju, savladali su mnogo više tehniku karatea nego gradska deca za godinu dana. Uostalom, recite, da li su borbe koje ste gledali ovde slabije od onih na našim državnim šampionatima?  -Zašto neki imaju crna kimona?  – Sami su tako hteli. Ja se nisam mešao. Kažu, ‘’crno je simbol naše vere, boja naše mantije’’.

Kada je i poslednji par završio borbu otišli su u manastirsko dvorište gde su ih čekali džaćići sa peskom da treniraju udarce nogom, pesnicom..

Nešto kasnije napuštamo ‚’borilište’’ da bi u kabinetu rektora bogoslovije Nikolaja, uz crno vino (za koje sedi prota Bogdanović kaže da ga ‚’boljeg nigde nema’’) malo popričali sa manastirskim starešinama. –Ne znam šta ima u tome neobično – kaže rektor — što se u našoj bogosloviji neguje sport? Još i pre ovog rata bilo je sveštenika koji su igrali fudbal ili se bavili nekim drugim sportom. Hrišćanska etika vodi podjednako računa kako o duši tako i o telu’’.

ceo tekst možete videti ovde

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: