Šibice/žigice u SFRJ

…upamtio sam ih da su kutije bile od kvalitetnog/jakog drveta, da se moglo čačkat čak i zubi, a ne kao ove danas od papira… tema je bilo mnogo, ali najvažnije je to što je bilo strogo edukativnih: svet ptica, životinja, cveća, gljiva (jestivne i otrovne), saobraćajni znakovi, brodovi, htz-a, …kad nismo kao današnja deca imali gugl…

 

 

 

 

3 responses to “Šibice/žigice u SFRJ”

 1. v says :

  Zaista ne mogu verovati, toliko je u meni izazvalo jedno prelepo sećanje na davne godine. Skoro svaka slika, jedna priča i neka probudjena davna, davna maglovita vremena ostala samo u priči, kako je izgledalo ovo ili ono. Sada sa ovim slikama dokučila sam nešto što je pretilo da skoro zauvek bude izbrisano. Hvala!

 2. Jelena Dačić says :

  Konačno sam našla nešto da pročitam vezano za kartonske sličice sa šibica. Ostala mi je velika kolekcija od preko 1000 sličica od pokojnog oca. On je bio kolekcionar stripova većinom ,sportskih časopisa,albuma….knjiga,ali i ovih kartonskih sličica. Nažalost,nismo o njima pričali ,pa me zanimaju informacije o tim kolekcijama,ali nigde ništa ne mogu da nađem pa me je ovaj tekst jako obradovao. Većinu sličica koje ste objavili imam i ja.
  Volela bih da stupim u kontakt sa nekim kođekcionarom ili osobom koja bi mogla da me detaljnije informiše.
  U svakom slučaju hvala na ovom tekstu 😊

  • Slike mog SFRJ detinjstva says :

   kao i ja i Vaš je voljeni otac bio okružen ludacima kojima bilo je upitno da neko sakuplja sličice sa šibica? Ili stripova … treba sakupljati samo ono što donosi novac u životu!
   Čuvajte to jer je to neprocenjivo bogatstvo u šta ćete se verovatno i sami uveriti!
   poz hvala na javljanju!
   ps
   fotkajte neki biser od toga iz npr sportske časopis jer sam ja imao gool iz sedamdesetih dao prijatelju na čitanje on mi nije vratio sa rečima šta će ti t gluposti!? a to beše mešano tekstovi sa fotkama a i stripovi sa pričama o fudbalerima…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: