B.P. u novinama

ovde ću da postavljam članke iz onog vremena

na koje sam nailazio a koji su se odnosili na BP

na samom početku prikaza uzoraka evo nešto iz početka 1952. godine iz novina Slobodna Vojvodina, današnji dnevnik NS, ide reklama za razne ponude iz našeg mesta….

evo tekst iz zagrebačke arene iz 1968. godine

na zadnjoj strani arena je imala rubriku neobična dešavanja u sfrj

priču je ilustrator nacrtao i…

evo hrabrost jednog nam sugrađanina…

bparena

eto ideje za lokalne istraživače da pronađu bar neke učesnike ove priče, ako nije izmišljena…

evo nešto iz aprila 1969. isto je u pitanju zg arena i pokaz lepotica sa bala održanog u BP

obrov69

ovo mesto ili prostor oko ovog mesta

bilo je i za snimanje TV serija…

evo nešto zahvalno iz 1973. g. serija pod nazivom Filip na konju…

gledajući početak ove epizode možete videti medved-a,

skelu koja se tako nazivala..

a evo teksta iz TV Novosti od 06.03.1981.g.

o nekropoli u čelarevu…

evo i tv novosti iz 1989. godine i priča o E .Miškov koja je proglašena za MIS

1939. godine u jednoj banji…

1989. godine povodom 50 godina od biranja MISS Vrnjci 39

izašao je prilog u TV Novostima

o našoj sugrađanki koja je osvojila tu važnu titulu

EVICA MIŠKOV

MISS VRNJCI 1939. GODINE

lepotica001bp.jpg

evicam03

a evo fotka pobednice sa pratiljama koju su objavile jula meseca Vreme i Politika

miss3901.jpg

“U Vrnjačkoj Banji, na priredbi beogradskh glumaca, izabrana je MISS za 1939. godinu.

To je gospođica Evica Miškov iz Bačke Palanke (u sredini).

Sa strane su njene počasne dame: gospođica Olivera Krstić iz Beograda (levo) i

gospođica Jerka Adler iz Osijeka (desno)

a sad malo o raju u blizini a to je karađorđevo…

prilog je iz tv novosti, 20-27 maja 1981. godine

Petar Čelik,

Svetski poznat a iz našeg grada,

evo fotke iz emisije Varošarije u BP iz 1988. godine

klikom na fotku odete na Darkov rad a onda na 44.m. i 37.sec.

cekip

u Tv novostima…

https://wordpress.com/page/slikemogdetinjstva.wordpress.com/11042peračelik

evo Petar Čelik u TV Novostima 09.1980. dok je nastupao u grupi braće Vranešević…

čelik

evo Petar Čelik u listu Zdravo…

petarc

naš drug Pera 85 u omladinskim novinama vojvodine Glas Omladine…

čelik85

pedjav

evo i reklama za turiste vidi s emost iza protein mišića….

pčs

dobar broj stranica o petru čeliku možete pronaći i pročitati na stranici omladinski tisak

a ovde evo članak M. Brkića o zabrani rock grupi da učestvuje na koncertu povodom noćenja štafete u ovom mestu te

1987. godine… kada je mom prijatelju pesniku iz Kule ostalo u sećanju da je i pozvanim gostima, pesnicima iz Kule, Šida, Crvenke, Vukovara, Iloka, Vrbasa uskraćen nastup pod sigurnim okom budućeg načelnika MUP-a? Svetislav Nenadović je iz znaka protesta napustio skup sa svojim Šiđanima, i nikada više nije hteo da dođe i gostuje u ovom mestu?

O rok grupi, koja je osvojila značajno prvo mesto publike, prvo mesto novinara i treće mesto žirija na gitarijadi u Zaječaru ’80 godine, lokalni moćnici zabranjuju da sviraju na rok manifestaciji povodom Štafete Mladosti, te 1987. godine!?

Zbog čega, saznaćemo iz teksta objavljenog u novinama

„Mladost“ Beograd,

br. 42 od 25. maja.  1987.

Autor   MILOVAN BRKIĆ,

 

Proizvodnja novog čelika-,

 

„PROTEIN BEND“ NEMA DA SVIRA!“

 

Kad proteini udare u glavu, onda muzika u Bačkoj Palanci

mora da se penje na drvo. Ako neće, tu je sudija da veša.“

 

Objavili smo tri teksta o Petru Čeliku, bilderu iz Bačke Palanke. Pričali smo vam modernu bajku. Pominjali smo  i imena ljudi koji su svojim ponašanjem doprineli da i Bačka Palanka, miran srpski gradić, dobije svoju bajku o Čeliku. Baš kada smo pomislili da su svi prozvani u našoj bajci, javio nam se sanitarni inspektor iz Bačke Palanke, Vladimir Ilić, zahtevajući da hitno dođemo i razgovaramo sa njegovim šefom o slučaju Čelika. Petar Čelik, vlasnik zanatske radnje „Protein“, uhapšen je prošle godine zbog utaje poreza, sedam meseci je proveo u istražnom zatvoru, a ovih dana mladi sudija Milan Babić u Opštinskom sudu u Bačkoj Palanci pokušava da utvrdi Čelikovu krivicu, ili nevinost. Ali…

Sve je u Bačkoj Palanci za zvaničnike krenulo naopačke. Vrhovni sud Vojvodine poništio je rešenje sanitarnog inspektora Vladimira Ilića o kažnjavanju Petra Čelika, zbog navodno lošeg kvaliteta njegovih proizvoda. Predsednik Vrhovnog suda Vojvodine naložio je da komisija ovog suda pregleda poslovanje Opštinskog suda u Bačkoj Palanci, i njegovog Predsednika Stojana Važića. Predsednik suda Stojan Važić već godinama je skrivao pojedine predmete, protežirao građane, a majci sveštenika Ilije Ivića, paroha crkve „Svetog Spiridona“ u Trstu, osvedočenog neprijatelja naše zemlje, koga sada i italijanske vlasti proganjaju zbog švercovanja droge preko Bugarske, sudija Važić je omogućavao da dobije pred njegovim sudom parnice, mada nije imala zakonsko pravo. Pokušali smo da sa sudijom Važićem razgovaramo sedmog maja ove godine.

Sudija Važić je imao sastanak sa načelnikom Vojinom Dokićem, svojim bliskim rođakom, i zamenikom javnog tužioca Mirjanom Jović. Razlog ovog neobičnog sastanka bila je inspekcijska kontrola poslovanja Opštinskog suda u Bačkoj Palanci. Poslovično neuviđavan, sudija Stojan Važić nije prihvatio razgovor. – Samo vi pišite o meni koliko hoćete. Sve što znate o meni vi iznesite. Ne želim da sa vama razgovaram – odbio nas je sudija Važić. Nadzorna komisija Vrhovnog suda Vojvodine još sređuje dokumentaciju. Čekajući izveštaj ove radne grupe, neke činjenice su, ipak, poznate. Već deset godina sudija Stojan Važić je nedodirljivi čovek u Bačkoj Palanci. Što se skriva u njegovoj glavi, to mora i da se sprovede. Kada je Važić zaključio da je Petar Čelik opasan, odlučio je da ga zatvori. Izmislio je navodnu utaju poreza. Drugi važan čovek, sekretar SUP-a Bačka Palanka Vojin Dokić, Važićev rođak, pre dolaska na ovu dužnost, bio je sudija suda čiji je Važić predsednik. Koliko doseže moć Važića i Dokića, ili bolje reći, koliko su oni osioni ljudi, govori sijaset podataka.

Pred ovogodišnji doček Štafete mladosti u Bačkoj Palanci, na svečanosti je bilo predviđeno da svira (između ostalih) i jedna rock grupa koja nosi naziv „PROTEIN BEND“. Intervenisao je, međutim, načelnik Dokić, pa je, „iz bezbedonosnih razloga“ otkazano (zabranjeno) učešće ove rock grupe. U stvari od ove muzičke grupe je zahtevano da promeni ime, da se ne zove „Protein Bend“, pa će onda sve biti u redu!?

 

Predsednik Izvršnog saveta SO Bačka Palanka Slavko Pokrajac, treći čovek iz moćnog klana u Bačkoj Palanci, sada traži posao u Novom Sadu. Želi da što pre ode, da zatre tragove. Kada vrhovni sud Vojvodine bude izdao saopštenje o „slučaju Petar Čelik“ i obznani svoj nalaz o „poslovanju“ Opštinskog Suda u Bačkoj Palanci, znaće se, pouzdano, šta je sve radio sudija Stojan Važić. Iz službe će, pored sudije Stojana Važića, po svemu sudeći biti udaljena i Mirjana Jović, zamenik opštinskog javnog tužioca, a i načelnik SUP-a Vojin Dokić, zasigurno, nema više šta da traži. Smenjivanjem ove trojke, otkriće se i sumorna činjenica. Znaće se ko je sve u SUP-u dobio nezasluženo batine, kome su polomljena rebra, koji je inspektor zloupotrebio službena ovlašćenja, koji je slupao službena kola… Sudija Milan Babić pokušava, što je moguće pre, da privede suđenje Petru Čeliku kraju. To, ipak, ne ide lako, jer ovaj mladi i perspektivni sudija ima i objektivnih poteškoća. U istražnom postupku su izvršena nestručna veštačenja, pa će morati sve ponovo da se radi.

I Nikola Žarković, dopisnik „Politike Ekspres“ iz Novog Sada, nije više tako revnosan u svojim klevetničkim napisima o Petru Čeliku. Zbog svojih ružnih reči kolegu Žarkovića će, po svemu sudeći, krivično veće sudije Miroslava Blažića u Prvom opštinskom u Beogradu, oglasiti krivim. Propao je i pokušaj načelnika Vojina Dokića da Petra Čelika optuži i izvede pred sudije Osnovnog sodišča u Ljubljani. Od njegove krivične prijave ostale su samo klevete.

U Ljubljani, očigledno je, nisu imali razumevanje za načelnikove marifetluke. Na kraju ostaje i gorko saznanje. Objavili smo tri teksta o nečasnim radnjama sudije Stojana Važića, načelnika SUP-a Vojina Dokića i zamenika javnog tužioca Mirjane Jović. Naše pisanje nije dovedeno u sumnju, ni prozvani to ne osporavaju, ali su još uvek na svojim radnim mestima. Može li to tako?!“

 Normalno da može jer se u septembru te godine dogodi  “čuvena osma sednica“ pa sledeće se „dogodio narod“ i sve je išlo na ruku tim „mlogo dobrim partijskim drugovima„.

u istom toj emisiji Varošarije BP 88 možete pogledati između ostalog i prilog o milan janić

mj1

j5a

a i o fk bačka…

evo inserti o navijačima

Ekspres politika daje izveštaj o modnoj reviji u hotelu Jugoslavija

na kojem je zapažen uspeh postigao Vunoplet

zanimljivost vezana za ovaj sjaj je i taj da je za svu tu ceremoniju preduzeće

uložilo ogromnu sumu novaca

neprovereno je da se radilo oko 4 miliona dinara?

ljiljaaaal.jpg

Miroslav Fabri

glumac Srpskog Narodnog Pozorišta iz Novog Sada, igrao je u filmu TV SA 1990. godine  pod nazivom “Cajtnot“

Ekspres politika piše o tom filmu…

fabri.jpg

U ondašnjoj SAP Vojvodini postojao je dnevni list novosadski Dnevnik i on je za vikend imao prilog  koji se sastojao od radio i tv programa za celu nedelju…

U jednom od  brojeva krajem osamdesetih svoje mesto našao je i prilog o

Miloševom kvintetu…

niki11

evo non i kak su građani bp najurili NE

https://slikemogdetinjstva.files.wordpress.com/2012/05/non005.jpg

https://slikemogdetinjstva.files.wordpress.com/2012/05/non007.jpg

%d bloggers like this: