Prvih pedeset godina…

 Možete više saznati  ako  kliknete na korice knjige: “Rock and Roll u Bačkoj Palanci“.
 
Zahvaljujući autoru  dobili smo ekskluzivno pravo da prikažemo neke delove iz ove veoma zanimljive antologije…

pažnja! пажња! pažnja!

Ako ste zainteresovani da ova knjiga ugleda svetlost dana, donatori, javite se…
 
 
 

IZ SADRŽAJA:

GRADSKI DUVAČKI ORKESTAR

Za direktora Muzičke škole „Stevan Hristić“ u Bačkoj Palanci, godine 1963. postavljen je Robert Ditrih.  Njegovim dolaskom oživela je muzička scena našeg grada. Od učenika koji su pohađali školu (sa svojih završenih instrumenata  npr. klavira, prelazili su na trubu, saksofon itd.), a i od onih iz grada koji su pokazali želju i talenat, formirao je orkestar pod nazivom:

„DUVAČKI ORKESTAR GRADA BAČKE PALANKE“.

Repertoar je bio probran i sastavljen od kompozicija iz oblasti jazz-a, blues-a, diksilend-a. Takođe je bila zastupljena i klasična muzika, a najviše Mozzart, Bethoven… Kako su u repertoaru imali i marševe, na nekoliko sprovoda su bili angažovani i kao Orkestar za sahrane.

Navodimo neke od članova: Vlastimir Toškov, Sever Zavišić, Milorad Zavišić, Zdenko Zajac, Branko Preradović, Ivan Nadj, Brane Borocki, Braća Galomboš,/paja i mihajlo) Željko Lešić, Branimir Bežanov, Vladimir Grujić, Nikola Stanišić, Gustav Babjak…

snmak iz 1965. godine…

.atoske

šezdesete godine

 

ili

 

tako je  počelo…

**********************************************

Duško Vejin

SAMSON iz RAVNICE

            Zašto Samson? Zato što je izvanredno izvodio kompoziciju od Neil Sedaka Run Samson Run

Duletovo zanimanje za čarobne zvuke žičanih instrumenata, datira još od petog razreda osnovne škole, preciznije od 1957. godine. U OŠ ‘Veselin Masleša’ Čeda Kovačević, nastavnik muzičkog vaspitanja, okuplja osnovce i počinje da uvežbava jedan zanimljiv repertoar… U okviru Tamburaškog orkestra, sa Milanom Galićem takođe budućim rokerom, vežba gitaru, za nastup na manifestaciji koju je organizovao radio Beograd pod nazivom “Tražimo najveseliji grad“. Na toj manifestciji su i učestvovali  1958.godine, u centru grada.

 Za vreme raspusta, boraveći u svom rodnom gradu, ostajao je u svetu muzike. Jedan od lepih događaja tog vremena je, da je na koncertu tadašnjih popularnih pevačica Mire Peić i Vanje Stojković, otpevao nekoliko pesma pre njihovog nastupa (vidi sliku). Muzičari koji su ga tada pratili bili su “Sedmorica mladih“.

Ceo članak možete videti ako kliknete na korice, koje su na početku ove strane…

VIS «Boemi»

                      1966. godine, grupa mladića iz gimnazije, osnovala je vokalno instrumentalni sastav,  sa pomalo pesničkim nazivom,   «BOEMI»

                                   Članovi su, u osnivanju, bili Bora Pališaški ritam gitara, Jovica Stanišić bas gitara, Davor Zavišić bubnjevi i Mića Beljin solo gitara i vokalni solista.

U jesen 1967. god. dolazi do promena u sastavu. J. Stanišić odlazi u čuvene Glečere iz Čelareva, a u Boeme dolazi bracas++

Srbislav Srdić – Braca

kao ritam gitarista, pa zato B. Pališaški prelazi na bas gitaru.

Najveći uspeh, iz repertoara sastava ‘Boemi’, bila je pesma „Reach out ill be there“ sastava “Four tops“. Preko radio Luxemburga „skidali“ su i hitove, i manje poznate stvari od grupa „Bee Gees“, „Monkeys“,  „Pretty Things“, „Jefferson Airplane“, a u kasnijem periodu imali su i nekoliko svojih kompozicija. Jedna od njih se zvala: “Mirjana“.

Čak su i snimali prepev Monkeysa za Radio Beograd, a isto tako su snimili nekoliko kompozicija za radio Bač.

Grupa je  trajala sve do 1969. godine.

Jovica Stanišić i Davor Zavišić postaju te godine članovima super rock grupe iz Bačke Palanke: SINTELONI

sedamdesete…

Grupa “Fjord“

Rock Grupa Fjord osnovana je u junu 1971. god.  

Članovi su bili Vladimir Kovač orgulje, Mihajlo Ruman gitara i vokal, Zdenko Kovač gitara i Janko Arbet bubnjevi i Vladimir Panić solo gitara.

Prvi javni, i odmah zapaženi nastup imali su na gitarijadi u Gložanu u proleće 1972. godine. Od tada do avgusta 1975. god. Izveli su preko sto koncerata kako u B.Palanci  (hol Gimnazije) i selima, tako i u mnogobrojnim mestima Bačke i Srema (npr. Begeč, Futog, Kisač, Bač, Vajska, Maglić, B.Petrovac, Pivnice, Erdevik, Bačko Dobro Polje…

Repertoar su im činili muzički brojevi Deep Purple, Uriach Heep, Santana, Black Sabath, Led Zeppelin, Mud, Leaf Hound,  a od domaćih grupa: YU, TIME; Korni, Indexi, Srce, Dah, Grešnici, Ambasadori…

MARATONCI PLESA

                    Početkom serijala „Rock and roll u Bačkoj Palanci!!!“, istakli smo veoma važnu činjenicu, a ona je da je Bačka Palanka u vreme veselih šezdesetih i sedamdesetih, imala u kultnom „Domu omladine“ (bivšem „Radničkom“) prestižne igranke uz „bit“ muziku.

                  Te, 1971. godine, maja meseca, omladinci Bačke Palanke odlučili da obore postojeći YU rekord u dužini plesa i da u svom gradu održe maraton u plesu, po svim propozicijama.

                    Prenećemo deo atmosfere koju je 11.06.1971. godine objavila i zagrebačka „Arena“ (broj 546), pod naslovom „Maratonci plesa“, iz pera (i sa fotkama) bačkopalanačkog novinara Slavka Obradovića…

aplesmarbp

Grupa T.N.T. – Pivnice

                             

Članovi u osnivanju bili su: Stevan Hemela solo gitara,  Mihajlo Kunčak bubnjevi, Stevan Časar – Šikić ritam gitara, Stevan Hemele – Kičkar bas gitara, i Miško Valenčik – Elvis vokalni solista.
U ovom sastavu su nastupali do 1975.g.

Krajem sedamdesetih ponovo je aktiviran sastav          TNT!

Članovi ove ekipe bili su: Štefan Blatnjicki Bejo bass, Mihajlo Kunčak bubnjevi i Slobodan Martić Boban solo gitara.

Sastav je nastupao do 1985. godine.

Ideja o ponovnom okupljanju je realizovana 30. jula 2004. Bivši članovi benda, ozbiljno su se pripremili/uvežbali za ovaj nastup u Domu kulture u Pivnicama.   Odsvirali su koncert za pamćenje publici koja je to veče došla u impozantnom broju.

Evo i fotki sa tog spektakularnog događaja, a nastup možete videti na

http://www.youtube.com/watch?v=g9AmhevnaII

  

              Slobodan Martić – Boban, solo gitarista TNT benda i jedan od najboljih ovih prostora…

osamdesete…

Grupa “ALARM“

»Politikin Zabavnik« 06.11.1981. godine u svojoj redovnoj rubrici ‘HIT strana’ posvećenoj rok muzici (dve strane), objavljuje pored teksta o zztop,divljim jagodama, azri, patroli, filmu, prljavcima i tekst pod naslovom:

»UZBUNA U BAČKOJ PALANCI«!?

Radi se o rock grupi »ALARM« a tekst je napisao legenda beogradskog/svetskog  i šaha i Rock and rolla- NIKOLA KARAKLAJIĆ:

   

»Ne, uzbuna nije prava – to je samo ALARM! A grupu “ALARM“ sačinjavaju:

  •  Dragan Pandurov (16) solo-gitara,
  • Nenad Kostelac (17) bas,
  • Davor Pogač (15) bubnjevi
  •  Aleksandar Banjac (16) vokalni solista

Bez obzira na mladost grupa ALARM već dve godine radi u ovom sastavu. Problema ima kao i u svakom poslu, ali se uz dobru volju i zalaganje sve može savladati. Njima je najvažnije što su povezani čvrstim drugarstvom, a što se tiče muzike smatraju da su u proteklom periodu imali dva uspeha vredna pomena:

drugo mesto stručnog žirija i prvo mesto prema glasanju publike na gitarijadi u Magliću,

a drugi uspeh je bio prošle godine na festivalu Muzičke Omladine Vojvodine u Novom Sadu gde su izazvali buru oduševljenja svojom poletnom muzikom i osvojili prvo mesto stručnog žirija!

aaaaa

evo tekst iz lokalnih novina kojim se obaveštavaju čitaoci o jednom ružnom događaju koji se treba desiti…

dvehiljadite…

GRUPA – ’’FJORD JUNIORI’’

Grupa je osnovana 1999. godine, kada su školarci (kao i svi mi ) imali veeeeliki raspust.

Članovi u osnivanju su bili: Srđan Šobot klavijature, Daniel Arbet solo gitara i prateći vokal, Branislav Kovač bass i Dalibor Ruman bubnjevi i vokal.

Posle dve godine Srđan ih napušta. Na njegovo mesto dolazi Miloš Filipović koji je bio i vokalni solista…

Repertoar je bio sastavljen od: EKV, Van Gogh, Parni Valjak, Riblja Čorba, Zabranjeno Pušenje a u repertoaru su im se našle i popularne pesme Dina Merlina, Hara Mata Hari, Crvena Jabuka…

Kada je u grupu došao već spomenuti Miloš Filipović, repertoar im se obogatio i numerama inostranih bendova: Nirvane, Guns n Roses-a, Red hot chilli pippers-a, Robbie Wiliams-a…

Najznačajniji  nastupi bili su u Bratislavi (Republika Slovačka) 2005 i 2006. godine. Svirali su našim ljudima koji su tamo studirali i radili i po sećanju mnogih bili su to koncerti za pamćenje.

Treće gostovanje u Bratislavi 2008. godine,  bio je i njihov poslednji zajednički nastup.

Aktivni sastavi:

    GRUPA  AlijansA

BEND KOJI JE AKTIVAN, a klikni i na donju sliku…

 

ružna informacija donosi reči da ova rok grupa ne postoji…

Pre nekoliko meseci iskusni rokeri su došli do ideje da osnuju

Grupa PANDUR, DRECA I KECA

kpd01

Članovi:

Dragan Pandurov – Pandur (ex Alarm, Pandorina Kutija, dr. Ton) solo gitara,

Dragan Jović – Dreca bas gitara (ex Pandorina kutija, dr. Ton) i

Branko Kecić bubjevi (ex Šta se vidi kroz durbin-Bgd, Alarm Bp i mnoge druge bgd grupe)

vokalni solisti

Nives RAJBER i

nives03

Momčilo Moca ZELEN

moca03

dreca3pppbrankodrumsREPERTOAR

To su kompozicije od Gary Moore – Out in the Fields, Night Shift – Missing i No ordinary love, Lenny Kravitz – Are you gonna go my way, HIM – Wicked game, AC – DC – Whole lotta Rosie, Tina Tarner – Stimy Windows, The Cult – Fire woman i She sells sanctuary, Bon Jovi – It’s my life, Eddie Van Halen – Ain’t talki’ ’bout love, Deep Purple – “A perfect strangers“, Led Zeppelin – Whole Lotta Love (N) itd.

kpd

Nastupi

26.04. 2015. bašta AMK “Bačka“ BP – prvi skup Bajkera u Gradu…

bendkpd10.07.2015. u okviru rock večeri na “DB“

def01

def02

def03

Grupa ELEKTRIK LAND

elbend

DEJANA PANDUROV

dpan

Filip Stanković – Fića

fis

Saša Miklušev

sasaa

Nikola Abut

nikola

Kamenko Ilić

iiiillllic

bwnsel

bendel

…naši muzičari u drugim sedinama…

BRANKO, ŠTA SE VIDI KROZ DURBIN?

(deo teksta)

                Branko Kecić, kao „napredna beba“, već sa dvanaest godina kreće put muzike. Igrom slučaja živeo je u Beogradu gde je već u osnovnoj školi imaо svoj bend „Mladi novi svet„. Te 1979. kao i svake godine, letnji raspust provodi u B. Palanci. Upoznaje se sa ondašnjim muzičarima, jer je želeo da svira na gitari.  Išao je na probe „Dr. Ton“ i „Alarm“, gde je pokazao i prikazao svoj neosporni talenat za sviranje na bubnjevima pa ga je pod svoje uzeo Filip Fića Stanković, tadašnji bubnjar “Dr. Ton“.

                Kao vunderkinda 1980.god. angažuju ga čike iz grupe „Karavan“ s Rođom Raičevićem i Aleksandrom Radulovićem – Futom (ex Zana, Zamba) (svirali u hotelu Turist). Desetak dana menja bubnjara i to je bila njegova ulaznica u svet muzike! Posle završenog letnjeg raspusta vraća se u Beograd gde ga, kao zanimljivog dečaka koji odlično svira bubnjeve, angažuje rokabili usmerenja grupa „Fifties“ (pedesete) s Aleksandrom Jaćimovićem. (danas svetski priznat saksofonista) Zatim se ređaju bendovi u kojima je mali Bane bio angažovan: Alisa, Hani (Sonja Simić), Amadis…

Rege grupa „Šta se vidi kroz durbin„, 1982, godine, uzima Branka za svog člana(vidi slike). Tu se i dodatno muzički  obrazuje zahvaljujući Predragu Peđi Milanoviću, basisti, koji ga upućuje u svet modernog džeza (Weather report, Bill Bruford…)  Pored „Durbina“ paralelno svira i u grupi „Lion“ kroz koju su prošli i muzičari „Oktobra“. Na LP ploči Z. Modlija „Ventilator 202“, koktelu demo grupa Beograda, pored ostalih zastupljena je i kompozicija grupe „Durbini“ (Želi da ga zaboravi“).

            Svoju ogromnu energiju „troši“ sviranjem u mnogim beogradskim grupama tog zlatnog perioda.  Imao je priliku da svira sa mnogim velikim imenima ondašnjeg muzičkog sveta, kako beogradskog tako i jugoslovenskog. Navodimo samo neke: Zoran Miščević (Siluete), Darko Rundek (Haustor), Japanac, Mama Coco, Mobi Dik, Ivan Gavrilović, Oktobar 1864, Aca Lukas…  A učestvovanja na jazz sesijama se ne zna ni broj…

I za kraj prepis/citat iz Ekspres Politike od 28.jula 1983. godine. Naslov „Povratak u Afriku“:“U pravoj poplavi mladih beogradskih grupa koje niču svakog dana poput pečurki, dosta interesovanja izazvao je jedan sastav neobičnog imena i još neobičnijeg pristupa muzici. Radi se o grupi „Šta se vidi kroz durbin“ u kojoj uloge vokalnih solista obavljaju dva simpatična momka iz Nigerije – Bendžamin Alebajo i Frank Ogunorin Folorunšo. -Za orijentalni rege koji izvodimo zbilja nismo mogli naći pogodnije pevače – objašnjava gitarista Goran Kandić – Pored toga što od njih možemo mnogo toga da naučimo, rad sa našim tamnoputim drugarima doneo nam je već i neke „opipljive“ rezultate. Naime, ljudi iz nigerijske produkcije ploča čuli su naše demo snimke („Želi da ga zaboravi“ i „Meksiko“) napravljene u studiju Saše Habića, veoma su im se dopale i po svoj prilici naša prva ploča pojaviće se u toj lepoj afričkoj zemlji!“

———————————-

snimak od 14.07.2016.

Branko sa kolegom bubnjarom Cojom

bubnjari

 

 

5 responses to “Prvih pedeset godina…”

  1. Snezana Krzic says :

    Neverovatno! Izvanredno! Prijatno sam iznenadjena! Podsetila sam se davnih sedamdesetih u mojoj Palanci.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: