Omladinski Tisak…

                         Polako ću ovu stranicu  popunjavati prilozima iz  Omladinske štampe, koja je bila dosta kvalitetna,  direktna, hrabra…

šteta je što se ne pronađe donator jer koliko ima zanimljivog materijala bilo bi malo jedan sajt…

no evo skroman prilog od mene

počinjemo sa saveznim listom za mlade:

MLADOST -BEOGRAD

m ladina

LIST SAVEZA SOCIJALISTIČKE OMLADINE JUGOSLAVIJE

…u omladinskim novinama (i onda ) su objavljivali  autori koji su i danas na važnim mestima…

specijalno izdanje…73.

mladost

Azem Vlasi intervju….

mladosss

a evo broj u kome je Aktivna Kučar-ka u SKH uručuje partijske knjižice…

ovde je pored Savke K. bitan

i detalj da je novinar ili izvestilac sa skupa novinar Sava DAUTOVIĆ

kucarddd

a u ovom primeru milisav savić piše o …

perspektivnom ranku jovoviću…

pjesnici

mladost mladost mladost…

specijalan broj u čast mladosti, rada, lepote, hrabrosti…

m1

m2

sljer

i stranica o …

m3

…..i onda je i Mladost, kao i mnogi drugi časopisi,

prešla na savremeni (magazin) format…

mnogo IN  su bili veoma oštri aforizmi na naslovnici…

evo par stranica, uzoraka iz magazin

mladost…

večno atraktiva popularan zahvalan sugovornik…

Goran Milić

gmil

gmiliic

milich.jpg

o filmu govori Dinko Tucaković

a predstavljen je i film o slovenačkom fašizmu ‘Ovnovi i mamuti’...

ovnimamuti

 evo članak od mnogo poštovanog Đankarla Kravara, koji nam se i javio (vidi deo – komentari)

kravardj

nešto o prvom crtanom dugom u nas……….

DSC05247.JPG

Željko Malnar

beše isto zanimljiv za razgovore …

malnar

svojim tekstovima i pristupu rocku uvek me oduševljavao

Drgan Kremer

kremer

evo razgovor sa najpopularnijom ličnošću onog doba

radi se naime o neumornom polemičaru koji je i dan danas aktivan:

Igor Mandić

aigor

 velikan SFRJ advokature- Srđan Popović

advokat advok

jedan od najvećih intelektualaca SFRJ

ja imam rečenicu da su se lepo dogovorili i srušili SFRJ kuću po kuću,

no u slučaju ovog  vrsnog arhitekte- spomenik po spomenik

Bogdan Bogdanović

bog

bog2

bog3

Gordana Suša

gsusabeograđani se   počeli puniti oružjem na vreme, evo članak o tome…

 puca

Ono što je mnogo aktualno

Bljakburg iz preciznog izveštaja Sime Dubajića…

kavaja1.jpg

kavaga2.jpg

Milovan Brkić u zatvoru

brki

Dušan Kovačević alfa i omega komedije u sfrj…

dk1.jpg

ivan ivanović

iivan.jpg

značajan članak o nacističkoj žurci u sarajevu sa sve prisutnim tatinim i maminim decama…

pogledaj spisak učesnika…

fašsar84

  maloo breni nacionale…DSC05244.JPG

nešto o bobi živojinoviću….

DSC05245

a nešto za one koji ga vole ….

DSC05246.JPG                     

                                 Rok grupi, koja je osvojila značajno prvo mesto publike, treće mesto žirija na gitarijadi u Zaječaru ’80 godine, lokalni moćnici zabranjuju da sviraju na rok manifestaciji povodom Štafete Mladosti, te 1987. godine!?

Zbog čega, saznaćemo iz teksta objavljenog u novinama

„Mladost“ Beograd,

br. 42 od 25. maja.  1987.

Autor   MILOVAN BRKIĆ,

 

Proizvodnja novog čelika-,

 

„PROTEIN BEND“ NEMA DA SVIRA!“

 

Kad proteini udare u glavu, onda muzika u Bačkoj Palanci

mora da se penje na drvo. Ako neće, tu je sudija da veša.“

 

Objavili smo tri teksta o Petru Čeliku, bilderu iz Bačke Palanke. Pričali smo vam modernu bajku. Pominjali smo  i imena ljudi koji su svojim ponašanjem doprineli da i Bačka Palanka, miran srpski gradić, dobije svoju bajku o Čeliku. Baš kada smo pomislili da su svi prozvani u našoj bajci, javio nam se sanitarni inspektor iz Bačke Palanke, Vladimir Ilić, zahtevajući da hitno dođemo i razgovaramo sa njegovim šefom o slučaju Čelika. Petar Čelik, vlasnik zanatske radnje „Protein“, uhapšen je prošle godine zbog utaje poreza, sedam meseci je proveo u istražnom zatvoru, a ovih dana mladi sudija Milan Babić u Opštinskom sudu u Bačkoj Palanci pokušava da utvrdi Čelikovu krivicu, ili nevinost. Ali…

Sve je u Bačkoj Palanci za zvaničnike krenulo naopačke. Vrhovni sud Vojvodine poništio je rešenje sanitarnog inspektora Vladimira Ilića o kažnjavanju Petra Čelika, zbog navodno lošeg kvaliteta njegovih proizvoda. Predsednik Vrhovnog suda Vojvodine naložio je da komisija ovog suda pregleda poslovanje Opštinskog suda u Bačkoj Palanci, i njegovog Predsednika Stojana Važića. Predsednik suda Stojan Važić već godinama je skrivao pojedine predmete, protežirao građane, a majci sveštenika Ilije Ivića, paroha crkve „Svetog Spiridona“ u Trstu, osvedočenog neprijatelja naše zemlje, koga sada i italijanske vlasti proganjaju zbog švercovanja droge preko Bugarske, sudija Važić je omogućavao da dobije pred njegovim sudom parnice, mada nije imala zakonsko pravo. Pokušali smo da sa sudijom Važićem razgovaramo sedmog maja ove godine.

Sudija Važić je imao sastanak sa načelnikom Vojinom Dokićem, svojim bliskim rođakom, i zamenikom javnog tužioca Mirjanom Jović. Razlog ovog neobičnog sastanka bila je inspekcijska kontrola poslovanja Opštinskog suda u Bačkoj Palanci. Poslovično neuviđavan, sudija Stojan Važić nije prihvatio razgovor. – Samo vi pišite o meni koliko hoćete. Sve što znate o meni vi iznesite. Ne želim da sa vama razgovaram – odbio nas je sudija Važić. Nadzorna komisija Vrhovnog suda Vojvodine još sređuje dokumentaciju. Čekajući izveštaj ove radne grupe, neke činjenice su, ipak, poznate. Već deset godina sudija Stojan Važić je nedodirljivi čovek u Bačkoj Palanci. Što se skriva u njegovoj glavi, to mora i da se sprovede. Kada je Važić zaključio da je Petar Čelik opasan, odlučio je da ga zatvori. Izmislio je navodnu utaju poreza. Drugi važan čovek, sekretar SUP-a Bačka Palanka Vojin Dokić, Važićev rođak, pre dolaska na ovu dužnost, bio je sudija suda čiji je Važić predsednik. Koliko doseže moć Važića i Dokića, ili bolje reći, koliko su oni osioni ljudi, govori sijaset podataka.

Pred ovogodišnji doček Štafete mladosti u Bačkoj Palanci, na svečanosti je bilo predviđeno da svira (između ostalih) i jedna rock grupa koja nosi naziv „PROTEIN BEND“. Intervenisao je, međutim, načelnik Dokić, pa je, „iz bezbedonosnih razloga“ otkazano (zabranjeno) učešće ove rock grupe. U stvari od ove muzičke grupe je zahtevano da promeni ime, da se ne zove „Protein Bend“, pa će onda sve biti u redu!?

 

Predsednik Izvršnog saveta SO Bačka Palanka Slavko Pokrajac, treći čovek iz moćnog klana u Bačkoj Palanci, sada traži posao u Novom Sadu. Želi da što pre ode, da zatre tragove. Kada vrhovni sud Vojvodine bude izdao saopštenje o „slučaju Petar Čelik“ i obznani svoj nalaz o „poslovanju“ Opštinskog Suda u Bačkoj Palanci, znaće se, pouzdano, šta je sve radio sudija Stojan Važić. Iz službe će, pored sudije Stojana Važića, po svemu sudeći biti udaljena i Mirjana Jović, zamenik opštinskog javnog tužioca, a i načelnik SUP-a Vojin Dokić, zasigurno, nema više šta da traži. Smenjivanjem ove trojke, otkriće se i sumorna činjenica. Znaće se ko je sve u SUP-u dobio nezasluženo batine, kome su polomljena rebra, koji je inspektor zloupotrebio službena ovlašćenja, koji je slupao službena kola… Sudija Milan Babić pokušava, što je moguće pre, da privede suđenje Petru Čeliku kraju. To, ipak, ne ide lako, jer ovaj mladi i perspektivni sudija ima i objektivnih poteškoća. U istražnom postupku su izvršena nestručna veštačenja, pa će morati sve ponovo da se radi.

I Nikola Žarković, dopisnik „Politike Ekspres“ iz Novog Sada, nije više tako revnosan u svojim klevetničkim napisima o Petru Čeliku. Zbog svojih ružnih reči kolegu Žarkovića će, po svemu sudeći, krivično veće sudije Miroslava Blažića u Prvom opštinskom u Beogradu, oglasiti krivim. Propao je i pokušaj načelnika Vojina Dokića da Petra Čelika optuži i izvede pred sudije Osnovnog sodišča u Ljubljani. Od njegove krivične prijave ostale su samo klevete.

U Ljubljani, očigledno je, nisu imali razumevanje za načelnikove marifetluke. Na kraju ostaje i gorko saznanje. Objavili smo tri teksta o nečasnim radnjama sudije Stojana Važića, načelnika SUP-a Vojina Dokića i zamenika javnog tužioca Mirjane Jović. Naše pisanje nije dovedeno u sumnju, ni prozvani to ne osporavaju, ali su još uvek na svojim radnim mestima. Može li to tako?!“

 Normalno da može jer se u septembru te godine dogodi  “čuvena osma sednica“ pa sledeće se „dogodio narod“ i sve je išlo na ruku tim „mlogo dobrim partijskim drugovima„.

evo još jedan tekst, od istog autora o mnogo popularnom

Petru Čeliku...

pera

pisanje o Baš Čeliku ima i svoj epilog…

brkich2.jpg

milo89.jpg

milo9.jpg

zanimljiv članak o devojčicama u rok muzici u SFRJ…

boje

i na kraju mladost jubilej onda slavila 70 godina postojanja?

a ove 2019.godine 100, ali niko to i ne spominje

mladost1

mladost2

mladost3

…ovo je kao što se da i videti, usmereni/specijalni broj s početka sedamdesetih….

 evo uzorak zajedničkih vojvođanskih omladinskih novina….

Glas Omladine – Novi Sad

List Saveza Socijalističke Omladine Vojvodine

evo naslovna iz 77-,

štafeta u Novom Sadu—-

nsstafeta77

evo i jedan tekstić iz 1984.godine…

…i brizi Saveza Komunista o mladim umetnicima. Datum je 22. maj 1984. godine.  Na sastanku gradskog Komiteta Komunista umetnika  na dnevnom redu je briga za mlade umetnike,. Između ostalih bili su prisutni komunisti, velikani pisane reči Pero Zubac, Jovan Zivlak, Draško Ređep, Nenad Grujičić, Selimir Radulović,  Душан Поповић и други…

 Ево излагањeједног од учесника:  

Ненад Грујичић.

Nаслов:

без предрасуда и малограђанског нећкања“ 

“Потпунији самоуправни преображај културе и демократизацију културне политике, тешко је замислити без ширег ангажовања и укључивања младих стваралаца у тај процес. При помену младих, мислим пре свега, на оне ствараоце у старосној доби од 25 до 30 и неколико година, који иако су завршили студије, били најбољи студенти, неки магистрирали, објавили књиге и мноштво текстова или се на други начин доказали, налазе се без сталног запослења, одсечени од могућности да активно учествују у директном креирању културног живота нашег града и шире.

Укључивањем способних, образованих и за шире друштвено ангажовање, спремних младих стваралаца, чији су видици, изнад свега југословенски, отвара се реална шанса за витално оживљавање и раскринкавање успаваног службеничко-бирократског културног естаблишмента који се, у многим институцијама, организацијама, заједницама и установама културе ушанчио годинама, гушећи се у сопственој некреативности, отаљавању и импровизацији поверених задатака. Богат и динамичан културни живот, испуњен најразноврснијим облицима стваралаштва, немогуће је неговати и развијати по уском схемама и концептима немотивисаних посленика који, опскрбљени преживелом апаратуром организовања културног живота, не виде могућност, нити сврховитост широког замаха нових садржаја и вредности. Стога, за органско оживљавање културе, потребно је без предсрасуда и малограђанског нећкања, поверавати младим ствараоцима, како, одговорне стратешке тачке у културном животу, тако и она места која, наоко, нису истуренам аки представљају значајне карике повезивања и анимирања општег стања на подручју културе.

Савез Комуниста не сме препуштати случају ангажовање младих, способних стваралаца и њихово укључивање у активни културни живот, већ мора плански, готово систематски да осветљава празна и неактивна места у култури и попуњава их здравом, младом енергијом људи, вољних да потпуно залегну на задацима који су им поверени. Тиме се неће решавати само питање запошљавања младих стваралаца, мада је и то судбинско питање, већ, пре свега, оснажиће се кадровска и стручна структура на пољу културе, која представља необично жив и динамичан терен. Дакле, потребно је предузети конкретне акције и што пре омогућити младим, доказаним ствараоцима да се директно укључе у процес грађења нове културне слике града и шире.

Сматрам се обавезним да кажем неколико речи о младим писцима, друговима из генерације, који годинама залудно трaже било какав посао, животарећи на танушним хонорарима листова, часописа, радија и телевизије. То је генерација младих књижевника која је темељно и на време завршила студије, објавила прегршт запажених књига од којих су неке добиле висока признања и награде. У питању је генерација образованих тридесетогодишњака, младих интелектуалаца, спремних да се ангажују и, коначно добију послове и места која заслужују. У противном, у култури ће нам се гнездити којекакви паметњаковићи, шунд-менаџери, некреативни шефови и бардови-душебрижници, који не воле нарочито талентоване младе људе, јер им ови нарушавају иметак и крње локалну комбинаторику маневрисања “културним“ пословима.

На крају, додао бих да су недавно, у граду вођени разговори о ангажовању младих писаца, што представља нову врсту охрабрујућег знака за постизање онога што је, у овом тренутку, као носећа снага најпотребније – а то је свежа стваралачка енергија младости, неоптерећена баластима малограђанштине, национализма, клановских игара и других опасних појава које у корену подривају нормалан самоуправни социјалистички развој културе и друштва у целини. Верујем да ће млади ствараоци, распоређени на пољима културног живота, брзо доказати шта умеју и могу и да ће њихово ангажовање решити намножене недоумице у култури.“

zarko.jpg

NE za NE se obeležilo ovako….

ne8601ne86a evo čuvenog Dejana Dimova o uvek aktuelnoj temi

dejandgl

dejandglas

u ovom broju dat je i izveštaj predsedništva OK SSOV BP o tribini NE za NE!

goml863

evo naslovna na kojoj je lik koji je mnogo patio od strane komunista….

koje god novine otvoriš a ono u njima Bora paćenik…

borisavg

značajan razgovor sa velikanom, svetskim, stripa

Igor Kordej

ikord

ovo je broj Glasa Omladine sa dodatkom, unutra su novine bačkopalanačke omladine

“Glas u Glasu“go

kažu da je sfrj propala i zbog ove sitnice…

alkohol1.jpg

sredinom osamdesetih menja se format…

go

evo nešto iz 86.decembar

Fahrija Kapetanović Jovanović

kapet1

 PETAR ČELIK U ZATVORU

DOK SVI ĆUTE O TOM BIZARNOM DOGAĐAJU GLAS OTVORENO PIŠE O TOME…

…posle svega, evo i razgovor sa Petrom Čelikom…

pcelik.jpg

Čuveni Raša Popov

rasapopov.jpg

isto čuveni Željko MALNAR

žm22

Goran Marković

gomarko.jpg

evo malo umetnost i velikan iz te oblasti…

Balint Sombati

bs

bs1

go

boora

1955.jpg

kn1.jpg

 
…i onda je došao septembar/rujan i pojavio se
 STAV,
mnogo jake Vojvođanske novine,
 zbog članaka koji su bili mnogo kvalitetni…

gous01

gous03

 stav

Zeleni Dragan Jovanović

djov

droge1

 fudbal1

Jovo Radoš, profesor

kpovo3d

jovotrrrq1.jpg

jovp2.jpg

Omladinske Novine – Beograd

List Saveza Socijalističke Omladine Srbije

…evo na ovoj strani su autori koji su danas aktivni: Đoko Kesić i Aleksandar Tijanić. Dajem Tijanićev članak na uvid…

a evo i Kesić

kesicha

Zdravko Čolić uvek u centru pažnje, i onda a i dan danas…….

azzzd

razgovor sa velikanom Bogdanom Bogdanovićem

abb

a evo noviteti za vaši diskoteki—

amuzica

… evo   priloga  iz  lista koji je promenio ime  u

 Nove Omladinske Novine:

non

…evo naslovne stranice petstotog broja:

Uvijek aktualni Stepinac…

asjiuusfasa.jpg

a evo deo razgovora sa nekadašnjim rok-samoupravljačem…

tucko

svetski umetnik 

Marina Abramović

abram

raport PULA ’85.

ali mala u beogradu

i ovde su bili prisutni “ovnovi i mamuti“

pulaa

zanimljiv opis gledanja grupnog Radovana III

Autor Branka Krilović

branka

Evo nešto od  Đorđa Vukadinovića. iz 1985.g., februara meseca.

Naslov je crveni totalitarizam:

“Slobodna štampa  imuna od političkog pritiska  i manipulisanja, oduvek je predstavljala stožer zapadnog “slobodnog“društva. Otuda se stalno, uz nadmoćni osmeh, upire prstom ka komšijskom bloku i njegovim monolitnim sredstvima informisanja. Napisi o Jugoslaviji, međutim, rečito ukazuju na zavidnu monolitnost i bezbojnost  i zapadne strane. Nije jasno da li je to propisano nekim priručnikom, ali je sporno da svaki tekst o Jugoslaviji mora sadržati: A – osvrt na  previranja  u komunističkom rukovodstvu posle Tita, B – tvrdnje o poražavajućem stanju ovdašnje ekonomije i C – efektnu izjavu nekog  uglednog disidenta “o stanju nacije“ koja “zulum trpeti ne mere“.

Tu je obično i zaključak u vidu strepnje za nezavisan položaj Jugoslavije. Naravno, s obzirom na pojačano angažovanje Sovjet Uniona u regionu.  Za vreme događaja koji su nas izbacili u žižu interesovanja (Sarajevska olimpijada i beogradsko “suđenje šestorici“) navedena pravila su dopunjena lirskim opisima prostodušnih balkanskih gorštaka i detaljnim prikazima surovog i, raszume se, dirigovanog pravosudnog sistema.

Kao ilustracija, usput i dokaz, da glupost ne priznaje nikakave, pogotovo ideološke granice, mo0že poslužiti komentar američkog “T a j m a“  k o j i  s e  p i t a “Hoće li komunistički režim u Jugoslaviji opstati?“ Nađe se tu nešto i o repreivnom sistemu, totalitarnoj vlasti koja je Šešelja osudila na osam godina, da bi mu “, pod snažnim pritiskom javnosti prepolovila kaznu“,  o beogradskom procesu koji treba da pokaže  prevagu tvrdnje ili meke linije u rukovodstvu itd. ne znamo da li je zbrinutost “Tajmovog“ komentatora za zdravlje mile nam vlasti izraz bojazni ili nade, ali je,  u svakom slučaju, bez osnova. Jugoslavija ipak, nije “banana – republika a ni Avganistam i ni8kome, uključujući i “konzorcijum lekara MMF-a, ne odgovara da to postane. Takođe, još je nejasnije kako, sred tolikog totalitarizma i represije, pritisak javnosti može prepolovljavati kazne?  A što se suđenja tiče, ono je pokazalo ono što smo ionako već znali. Ostale, nama indoktrinisanim jadnicima nedostupne pouke, valja očekivati u sledećem “Tajmovom“ komentaru.

Ljudi, kao i zajednice koje stvaraju, vole da se o njima govori,  po mogućstvu lepo, . preterana osetljivost  obično je izraz slabosti i nesigurnosti u sopstvenu vrednost. Ali to nipošto ne znači da sad, pred  sličnim manifestacijama crne propagande, radi nekog filozofskog dostojanstva ili, pogotovo, kreditnih rokova treba zavlačiti glavu u pesak.  Isto što je besmisleno razmahivanje nekim ideološkim mačevima. Glupost “preko plota“ ipak nije alibi za očuvanje sopstvene gluposti, već pre podstrek u borbi protiv nje.“

Sa pokojnim Dušanom Drage Santračom početkom 1986., pokrenuo sam ili “zakuvao“ da bude Tribina protiv nuklearke u našoj okolini… Dule je sa nekim licima iz podliska Glasa Omladine, Glas u Glasu  isterao zamisao do kraja..

neću nikad zaboravit, da sam telefonom iz firme gde sam radio, jer nisam imao telefon (?) u kući,  pozvao Snežanu Bogavac iz NON-a i Dejana Dimova

neubp

evo sjajan Snežanin tekst o toj tribini…

 evo nešto lepo…

članak o novoj knjizi pesama Mirjane Božin

mira

evo pesnikinja Božin izdvojena…

mb

koja reč o Pekiću

peki

…evo male poslastice iz politike, za one koji istražuju materijal pod naslovom Kako je počelo..

…u naslovu kojeg su dali ovi mladi ljudi sve je rečeno…

 
 

 evo nešto o čuvenom kongresu pisaca u Novom Sadu…

pisci
 
pisci2
 
evo NON za ljubitelje čuvenog Đoke Balaševića
kako je pevao pesmu na ORA-ma,koje se odrekao par godina kasnije, i uzimao “male honorare“….

NON objavljuje temu koja je zanimljivija od školskog raspusta….

 nonsex

u istom ritmu se ide dalje….

šdšpppppp.jpg

‚šordsab.jpg

secž.jpg

tucko.jpg

maloletni lopovi

lopovi.jpg

droga

dtroha.jpg

beogradske miss-ice…

bgumiss.jpg

Ima nešto i o Breni….

brena1.jpg

Vuk Drašković startuje…

ko je on da se upoznate

vuk

šetanje Cara Lazara…

laza

Popovi uvek zanimljiva tema, a naročito u tom periodu kad krenuše u ofanzivu…

popi

evo pisac pa još autor tekstova za mnoge pevačice, pevače, rok bendove….

legenda Ivan Glišić

glisa

DEJAN ĐUROVIĆ

ddjuro1

evo teksta o filmu Saše Petrovića, SEOBE, koji se mnogo iskomplikovao….

sp

sp1

nonnn

evo i naslovna broja kojeg nisu hteli tiskat…

non

evo i objašnjenja zašto NON nije izašao…

non1

NON – jubilarni broj 7oo, 

neobičnost bila je ta što su bile duple korice, bar sam ja kupio takav slučaj…

noon

evo nešto što narod voli čitati

priče o političarima ali ondašnjeg doba

milo1

milebrk

 sredina je osamdesetih i vrlo škakljiva tema: homoseksualci ili po današnjem gej populacija…

o onima koji vladaju slobodno ovim prostorima….

dddrrrrrpooga1

sredinom osamdesetih polako kreću i pipci nacizma da se šire….

droooga2

za one koji vole one koji su udavili YU rock muziku…

bdaaaa

rrrrrpclž

brega za široke narodne mase…

DSC05313.JPG

Rambo Car ima svoj kutak…..

DSC05315.JPG

milovan brkić zatvara krug….u cg i niš…

o mahinacijama televizije kroz sportske prenose…

eoppaasoi.jpg

Vanja Bulić, aktualan i danas ima svoju rubriku…

DSC05305.JPG

DSC05317

evo članak kojeg su uzeli za osnov u budućoj pljački stanovnika….

bankar je to obavio maestralno….

DSC05306

vuk drašković u jednoj od svojih akcija….

DSC05307.JPG

uspešan i pametan čovek Ivan Vane Ivanović…

DSC05312.JPG

posle ovoga nema više ovih novina….

DSC05314

POLET,

pppolet

list saveza socijalističke omladine Hrvatske

evo nešto naslovnih stranica, a i zanimljivih članaka ovog avangardnog i hrabrog omladinskog časopisa iz zagreba…

polet01

 evo ispunjavam obećanje…

poletkravartevo još jedan primer…

Poljet001

DSC05240.JPG

polet na naslovnoj strani Dino Dvornik

poljet004

evo i razgovor sa Dinom iz tog broja Polet-a… poljet002 poljet003evo razgovor sa Zanom Nimani…

poljet015

evo čuveni IVO Robić

poljet36ajde da vidimo što je divanio te 86 čuveni i danas,

Đole Balašević

poljet57poljet58tu je i đoletov drugar

boda

tu je i Oliver popularan i danas….

DSC05238.JPG

večni goran milić

DSC05241.JPG

…a sad sledi i danas broj jedan na ovim prostorima uvek aktivan …

“uvek na pravoj strani“ Pero s onog sveta…

poljet37

a evo razgovor sa neuništivim, i danas fura isti program,

Milovanom Brkićem…

poljet31poljet32

evo i danas mnogo prisutan

Milomir Marić

milomir

maric2

u ovom broju Poleta veliki

Tom Gotovac...

poljet005

tom01tom02

tom03

lepa Doris Dragović…

poljet017

poljet53

poljet54Željka Ogresta na naslovnoj…

poljet006

poljet007

dok sam fotkao ovu stranu vetar mi je podigao donji deo, evo da i vi vidite kak to izgleda…

poljet52poljet61

polet prati popularne…

Oliver Dragojević

odrago1

Goran Bregović

gibi01

gibi

Zlatko Pejaković – Žlica

zp

zp11

poljet008

jubilarni 350 broj polet-a

poljet013

poljet016

poljet012

poljet018

poljet019

poljet020

poljet021

poljet30evo Tito sa svetskim veličinama…

tito67

a evo i nešto malo o Brionima…

brioni1

brioni2

Enter a caption

bog u fudbalu….dr.aca O

DSC05237.JPG

DSC05376

Ljuba Tadić

o politici…

tad1

ljuba3

svetska veličina u svakom pogledu

Mirko Ilić

mi1

mi2

pošto je to danas dobrano aktualno evo da se uverite kad se još polet zezao s tim stvarima…

koraćst.jpg

poljett

oi84poljet.jpg

DSC05239.JPG

čuveni ili neuništivi lazanski i danas aktualan jer mu svetska situcija ide na ruku…

jugoton ima jubilej

evo nešto o 40 godina  nova ploća! među nami….

ko se još seća tv zvezde

Momčila Popovića

pop

Djan Karlo Kravar

svojim tekstovima gađa precizno u suštinu…

djkk

poljet87

polet8801evo i danas popularnog a i slavljenika, Gobca kak je izgledal

onda…

polet87

polet005

evo tekst o neprijateljima sfrj ili da se upoznate kako je krenulo uništavanje sfrj…

usa

evo nešto da se ne zaboravi nikada…

poltartuk

art1

poljet60

i ovo je danas mnogo aktualno i u žiži medija, polet piše o tome pre 30 godina da se zna kad je ta priča krenula…

step

…o slučaju kapor a i šire, piše i polet…

evo i polet  piše o susretu neonacista u sarajevu…

DSC05287

balaševič

DSC05289.JPG

DSC05290.JPG

o ratnom zločincu…

DSC05291.JPG

Branka Krilović

i razgovor sa Borom koji  mlogo pati pod komunistima…

brankak

tirke1a evo i Tirketa,

bez dlake na jeziku o svima svemu i svaćemu…

dsc00772.jpg

atirke2

NAŠI DANI,

nd2

list Saveza socijalističke omladine Bosne i Hercegovine

nd001

nadan

nd2

nd1

ono što me oduševljavalo bio je komentar na odjavnoj strani

autor karikaturist je bljutavu političku situaciju predstavljao  u slici i reči precizno ili kako vele u sridu…

kasnije ga pratim u nedjelji…

evo lijep članak o Ajanu

vic

vic2

 mak1

mak2

Laci Vegel

u Našim Danima…

vego1

vego2

Bogdan Bogdanović…

b-1

b-2.jpg

b-3.jpg

azem vlasi

vlasi.jpg

Emir Kustrurica šta je onomad pričo….

kusta1

kus2.jpg

evo nešto od uvek sjajnog Brkića…

brkic

a evo pisca Ivan Ivanović, kome je glavni junak u njegovim romanima Brkić…

milo4

milo3

milo2

kako je prestala ljubav Brkića i Naši Dani…

milo88.jpg

Azem Vlasi

azen.jpg

Milomir Marić

mm1.jpg

mmiric.jpg

Bogdan Tirnanić u Naši Dani

BT2.jpg

tirke2.jpg

bora1

ONI

koji su uništili YU jer je dno došlo na vrh

turbo1

vice

MLADINA,

list Saveza socijalističke omladine Slovenije

mladina01

evo Mladina iz 85-e godine… mladina01sa uzorcima nekoliko stranica…

mladina02iz ovog priloga što sledi, pored ostalog, je i čuveni Draško i njegovo standardno uzimanje love…mladina03mladina04tekst o rocku u Poljskoj…

mladina05pronađoh i moju prvu verziju pokušaja prevoda ovog članka…

ztrbinamad02mlad88

OMLADINSKI POKRET,

list Saveza socijalističke omladine Crne Gore

STUDENTSKI LIST –

Glasilo studenata Zagreba…

sl003

ono što je bilo naj veći hit u ovim novinam, bio je strip..-

sl002moćan razgovor možete videti celog na strani- režiseri...

sl001

STUDENT –

LIST STUDENATA BEOGRADA

bgdsso01

danas imamo puno programa te stalno vrte ovije film

kad se pojavio imao sam svoj sud koji je identičan ovome što je objavljen u student -vidi korice,

hrabro i odlično za ono vreme -biti protiv providnih-šupljih veličina

unahhh

student89

stud

srf89.jpg

DSC05302

evo brkić i u studentu….

brkisrud

bc1.jpg

Ustaško ćetnićki sporazumi

ucs.jpg

VALTER –

Novine studenata Sarajeva

bihsso01

valter01valt02valt-03valt04novine novosadskog univerziteta…….

gau01

VAL – RIJEKA

val

EVO UZORAK RIJEČKOG VAL-A

STRANICA JE IZ 1988. G. A ZNAČAJNA JE PO TOME ŠTO

VAM DAJEM TEKST DANAS POPULARNE U CELOJ BIVŠOJ SFRJ

VEDRANA RUDAN

rudan88.jpg

iako ovo nisu omladinske novine o omladincima sfrj je reč…

kora.jpg

14 responses to “Omladinski Tisak…”

  1. Giancarlo Kravar says :

    Poštovani,
    od 1983. do 1986. godine bio sam zamjenik i v.d. glavnog i odgovornog urednika beogradske Mladosti (list SSOJ), a 1986./1987. kolumnist (Naše osamdesete) zagrebačkog Poleta. Prije toga, od 1981. do 1983. godine bio sam glavni i odgovorni urednik riječkog Vala…

  2. aktivista says :

    ODLIČAN TI OVAJ SAJT O JUGOSLAVIJI Preporučujem da razmenimo linkove?.

  3. Nikola says :

    Postovani,
    da li mi znate reci da li je u jednom od ovih casopisa postojala muzicka top lista?

  4. Zoran Micevski says :

    Uzivao sam u ovom slucajnom web otkricu.
    Da je netko imao snage ostaviti mali trag iz nashe teshke, ali ipak divne mladosti.
    Svaka cast majstore.

    Pozdrav iz suncanog, porobljenog Skoplja.

    Zoran Micevska,

    Ex. Urednik redakcije lista
    „Studentski zbor“ Skopje (1986-1991)

    P.S. Svo bogatstvo ovoga svita, dao bih za josh jednom pogledati Valterovu zaplenjenu duplericu Deda Mrazinog golog dupeta 🙂

  5. Ana Begovac says :

    Postovani,

    na žalost na celom sajtu ne mogu da pronadjem vasu kontakt e-mail adresu. Hteli bismo da saradjujemo sa Vama ako je moguce. Ukoliko ste zainteresovani javite se na: begovac@ios-regensburg.de
    Nadam se Vasem odgovoru!

    Srdacan pozdrav
    Ana

  6. Milan says :

    Imate li mozda clanak o koncertu EKVa u Novom Sadu iz Glasa omladine broj 468 (4.mart 1987)?

Trackbacks / Pingbacks

  1. 100 godina od prvog broja MLADOST | Slike mog SFRJ detinjstva - 4. decembra 2019.

Postavi komentar